Äppelpaj.

 
Det blev en pajdag idag igen. Den tredje denna veckan. Vårt äppelträd är fyllt av äppel och jag tycker att det är synd att de bara ska kastas bort.  Så nu får vi en god söndagsefterätt idag också.  Äppelpaj med hemkokt vaniljsås. 
 
Äppelpaj 
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala 6-8 medelstora äppel. Skär dem i små klyftor och täck botten på en pajform. Strö lite socker över dem och eventuellt nån matsked kanel.
 
Smuldeg. 
3dl vetemjöl .
1dl havregryn.
3/4dl strösocker.
1 kryddmått salt. 
125 gram rumsvarmt smör eller margarin. 
Blanda de torra ingredienserna och nyp sedan i margarinet. (Flytande går också bra). Rör snabbt ihop till en smulig massa och strö sedan massan över äpplena. 
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
 
Vaniljsås.
1 ägg.
2dl mjölk.
1msk strösocker. 
1 msk vetemjöl.
2 msk vaniljsocker.  
 
Vispa samman ägg och mjölk. Vispa ner vetemjöl och socker. (Vänta med vaniljsockret)Låt sjuda upp och koka ett par minuter under ständig omrörning för att undvika klumpar. Ställ åt sidan och låt svalna. När såsen svalnat blandar du i vaniljsocker jag brukar ta i lite extra än vad som står i receptet. Om såsen är för tjock kan du späda den med lite mjölk eller grädde.
Njut!
 
 

Picknick i hembygdsparken.

September har verkligen levererat oss ljuva dagar. Det är som om den ville kompensera oss som inte fick så mycket sommar i somras. Det har varit en het vecka med temperaturer runt 26-27 grader. Inte ens kvällarna har svalnat. Jag som älskar sommaren har varit väldigt tacksam för dessa dagar. I onsdags kväll fick jag dock stänga in mig för att gå på föräldramöte på skolan och i torsdags och igårkväll var jag och jobbade. Men i tisdags packade vi ihop oss för en spontan kvällspicknick i hembygdsparken. Och där fick vi en mysig kväll. 
 

Saga 2 år.

Den sjuttode augusti blev hon två år vår älskade fina lilla Saga. Vi firade på vanligt vis med sång och paket på sängen. Frukostbrickan hoppade vi dock över för Saga är ingen frukosttjej. Jonas som börjat jobba igen tog ledigt ett par timmar på morgonen så att vi skulle kunna fira i lugn och ro. Och det var vi tacksamma för. För barnen hade fortfarande sommarlov och ingen var sugen på att kliva upp i ottan. Saga sov djupt och gott när vi dånade in med vår sång i en lång rad. Hon sträckte på sig i sömnen, plutade med läpparna och när vi började hurra slog hon upp sina blå och log sitt allra största leende. Hon var så yrvaken och uppspelt att hon skakade när hon skulle dra bort tejpen från paketen. Det var svårt och satt hårt. Sen blev hon lycklig för var enda litet paket. Hon fick böcker,  kläder och en egen liten docka. Efter frukosten hade vi lite födelsedagsfika på studsmattan och när pappan kom från jobbet blev det fika igen med glass och två ljus att blåsa ut. Farbror Kenth kom lagom till fikat och hade med fler paket. Efter det gick vi ut och hurrade och hissade Saga i luften så som vi alltid gör när det är födelsedag.
 
 
RSS 2.0