Äppelpaj.

 
Det blev en pajdag idag igen. Den tredje denna veckan. Vårt äppelträd är fyllt av äppel och jag tycker att det är synd att de bara ska kastas bort.  Så nu får vi en god söndagsefterätt idag också.  Äppelpaj med hemkokt vaniljsås. 
 
Äppelpaj 
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala 6-8 medelstora äppel. Skär dem i små klyftor och täck botten på en pajform. Strö lite socker över dem och eventuellt nån matsked kanel.
 
Smuldeg. 
3dl vetemjöl .
1dl havregryn.
3/4dl strösocker.
1 kryddmått salt. 
125 gram rumsvarmt smör eller margarin. 
Blanda de torra ingredienserna och nyp sedan i margarinet. (Flytande går också bra). Rör snabbt ihop till en smulig massa och strö sedan massan över äpplena. 
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
 
Vaniljsås.
1 ägg.
2dl mjölk.
1msk strösocker. 
1 msk vetemjöl.
2 msk vaniljsocker.  
 
Vispa samman ägg och mjölk. Vispa ner vetemjöl och socker. (Vänta med vaniljsockret)Låt sjuda upp och koka ett par minuter under ständig omrörning för att undvika klumpar. Ställ åt sidan och låt svalna. När såsen svalnat blandar du i vaniljsocker jag brukar ta i lite extra än vad som står i receptet. Om såsen är för tjock kan du späda den med lite mjölk eller grädde.
Njut!
 
 
RSS 2.0