Sportlov.

Så var det sportlov. Jag jobbade i fredagskväll, söndagkväll och igår för att känna att jag kan unna mig att inte skriva upp mig på ett par kvällar och istället vara helt ledig med familjen nu när det är lov. Jonas jobbade igår, sen har han tagit ledigt resten av veckan. 
 
Idag åkte vi in till stan. Vi hade lite ärenden bland annat skulle vi lämna Hampus mobil hos telefondoktorn. Och så skulle vi kolla efter en ny diskmaskin eftersom vår lagt av och så tänkte vi bowla. Men när jag väl fick tummen ur att ringa bowlingen så var det fullbokat. Men vi har bokat en annan dag nu i veckan. Och diskmaskin orkade vi inte titta på, eller orkade och orkade, tiden gick så fort. Vi kom som vanligt iväg mycket senare än planerat och allt vi ska göra tar ofta längre tid än vad vi tänkt.
 
Vi började med att äta på Max och bara där gick en lång stund. Sen var vi inne på Media Market en runda. Så hade Sofie ett ärende hon skulle göra och så skulle Hampus telefon lämnas in. Efter det var vi sugna på fika och gick på Skåres. Och där blev vi kvar länge. När vi fikat klart hittade Saga en liten lekhörna som hon inte ville lämna. Så medan vi satt och lekte gick de andra iväg för att kolla på elgitarr som Sofie och Jonas är sugna på att köpa. Och när jag väl fick med mig Saga från cafét orkade jag inte gå och titta på diskmaskin. Och eftersom hon inte sovit middag var jag rädd att hon skulle somna i bilen om vi stannade för länge. Så vi åkte hemåt. Men vi stannade först till på Ica för nån hade kläckt den briljanta idén att vi skulle grilla till kvällsmat. Det var så soligt och fint när vi körde från stan fast medan vi var inne på Ica ändrade det sig. När vi kom ut regnade det och en stor vacker regnbåge prydde himlen. Men självklart grillade vi ändå. Kött till köttfolket och oumph till mig och Sofie. I mörker och regn. Och herregud så gott det var. 
 
Imorgon går vi nog och sjunger. Om vi orkar. För jag är lite rädd att Saga ska vakna och vilja gå upp mitt i natten för eftersom hon inte sovit middag somnade hon strax efter sju ikväll och det är hon inte van vid. Hon är alltid uppe till minst halv tio typ annars. Så nu känner jag pressen att somna fort ikväll.  
 
 Först ett morgondopp.
 
Sen en lunch på Max. 
 
Och en fika på Skåres. 
 
 

Saga 2,5 år.

 
 
Igår blev hon 2,5 år vår älskade fina lilla Saga. Hon firade med sovmorgon. (Men den hade jag dock ingen nytta av eftersom jag var tvungen att gå upp och väcka skolbarn ). Sen lekte vi att en av hennes dockor hade förstoppning. Jag fick vara doktor och en rosa paljetthatt toalett.
 
I torsdags var vi på 2,5 års kontroll och det gick ungefär som jag tänkte. Saga blev jätteblyg när vi kom in till sköterskan. Hon gömde sig i min famn och ville inte svara på vilka saker som fanns i sköterskan lilla väska. Hon tyckte istället  att jag skulle berätta vad det var för figurer som plockades upp ur väskan, att jag skulle mata dockan, rita teckning och sparka bollen. Men hon tinade upp efter en stund och visade att hon kan prata, förstå uppmaningar och rita. Och till slut även leka lite. Men fotboll fick jag sparka själv. Hon vägde yttepyttiga 11 kg. Och var knappt 90 cm lång. Hon är liten men hon följer sin egen kurva och det är ju det viktigaste . En linje under i längd och två under i vikt än genomsnittet. 
 
Idag uteblev sovmorgonen jag hoppades på. Idag är det lördag och då vaknade hon en timme tidigare än vad hon vanligtvis vaknar. Den varianten har man ju upplevt ett antal gånger som mamma. Men nu har syskonen sportlov och inte en klocka ska ringa under kommande vecka. Förutom makens då som ringer på måndag men sen ska han också vara ledig. Skönt. Imorgon kväll jobbar jag och kanske måndag sen ska jag hålla mig ledig ett par kvällar. Igår pratade jag med förskolechefen angående Sagas dagisplats. Vi hade ju satt nytt datum till måndagen efter sportlovet men vi känner att det funkar bra så som vi har det nu, dvs att jag bara jobbar kvällar så nu sköt vi inskolningen till efter påsk. Det känns bra. 
 
 

Saga med S.

Hon lärde sig idag. Att säga Saga med S. Fram till nu har hon kallat sig för Faga. Gulligt har vi tyckt. I somras kallade hon sig för Kaja sen blev det Kada. Men en lång tid har hon nu kallat sig själv för Faga. Det känns ganska självklart att hon lärde sig just nu för det märks verkligen att hon är mitt i en utvecklingsfas. Hon kan allt själv. Ja, hon tycker iallafall det. Faga kan själv har det låtit en tid nu. Och skulle jag glömma att hon kan och börja hjälpa henne utan att hon bett om det ropar hon dumma mamma, du är dum. En halv minut senare kan hon komma och låta ledsen och be "jämp"mig mamma . Hon blir arg och frustrerad lätt och har nära till tårarna. Och jag tänker att det där är så väldigt mycket två och ett halvt år över hela beteendet. Det är så här det ska vara. Fast visst blir man lite smått galen ibland när minsta lilla sak måste bli en så stor grej. Men det är inte konstigt att de blir arga och frustrerade i denna åldern för det måste vara jobbigt att växa och utvecklas så. Hon är fantastiskt duktig vår lilla Saga. Hon klär på sig sina yttekläder helt själv. Överdragsbyxor, jacka, skor, mössa och vantar (fast jag får dra upp dragkedjan i jackan och hängslena i byxorna). Hon förklarar känslor så som älskar, glad och dum. Hon kan texten  till I ett hus i skogens slut, bäbä vita lamm och lilla Idas visa. Hon brer sin macka själv, och hon öppnade påsen med kattmat med en sax helt själv igår. Klippte rakt och fint. Hon har slutat med blöja på dagen. Fast jag tar det säkra före det osäkra och drar på en blöja när vi ska nånstans. Fast igår när vi gick hem från sångstunden så sa hon Faga måste kissa trots att blöjan var på så då gick vi in på farbror Kenths jobb och kissade. Hon har lärt sig så mycket på kort tid och har till och med börjat äta ganska bra, hon har ju annars varit väldigt "liten i maten " fast fortfarande äter hon bara ett fåtal rätter. Hon vill inte gå och lägga sig om kvällen, hon som nästan kunde be om att gå och sova innan. Nej Faga vill inte sova, Faga inte trött skriker hon. Fast hon är trött. Så sista veckorna har vi ofta satt oss för att somna i soffan istället. Det var enklare att spendera dagarna med en tvååring en oftast glad leende tvååring. Två och ett halvt-åringar är helt klart en större utmaning. Men jag älskar henne. Och är så otroligt stolt över min fina kloka, envisa lila Saga med S.
 
RSS 2.0