Stockholm.

 
 
Från torsdag till söndag var vi i Stockholm. Det var tre år sedan sist som vi var där så det var kul att komma dit igen. Egentligen hade man behövt stanna längre än tre nätter för det finns ju så mycket att se och göra där. Och eftersom vi är en familj på sju personer så tar allt lite längre tid. Men jag tycker vi hann med ganska mycket ändå. Vi fick fyra fina dagar i vår huvudstad. Bra om än lite väl heta dagar. Vi bodde precis som förra gången på Scandic Norra Bantorget. Första natten bodde Sofie Hampus och Lovisa i ett rum och vi andra i ett annat. Men natt två och tre bodde vi alla i ett stort familjerum. Frukosten var som hotellfrukostar brukar alldeles, alldeles underbar.
 
Det höll på att bli kaos redan när vi kom fram till Stockholm då jag och barnen skulle gå i trapporna och Jonas ta hissen med barnvagn skötväskan och sin gigantiska väska ut från centralstationen . Han hade tänkt att vi skulle mötas utanför hissen men vi hade gjort som han sa och följt skyltarna mot Vasagatan och lämnat byggnaden och där stod vi sen utanför centralstation och väntade och väntade i gassande förmiddagssol. Jag som är lite av katastroftankarnas mästare började undra vad han tagit vägen allt efter att minuterna gick. Jag fick vibbar till "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann." Min make med den stora,stora väskan innehållande sjukt mycket kontanter ( julklappspengar, semestergåva och ett par tusen från när vi gifte oss) var försvunnen och dessutom hade han min mobil med mitt bankkort i skötväskan. Men så plötsligt stod han där i entrén och vi började gå i samlad trupp. I två meter, sen ser och hör jag pang när Linnea går rakt in i en stolpe vid det första övergångsstället vi ska över. Ett ekande ljud när hennes panna möter järn och mitt eget skrik och sen hennes illtjut. För mitt inre hann jag se hur blodet forsade men det klarade sig med en rejäl bula. Resten av resan förflöt väldigt mycket bättre. Vi gick bort till hotellet för att låsa in våra väskor i bagaget till det var dags att checka in men vi hade turen att ett rum var färdigt så vi fick tillgång till det fast det egentligen var 1,5 timme kvar . Efter att ha landat en stund där gick vi ut mot Gamla Stan, vi åt en varsin pizza på Vaipano och den pizzan var lätt en av de godaste jag någonsin ätit. Efter det besökte vi Livrustkammaren. Ett museum som alla barn tyckte var kul och spännande. (Linnea ville gå dit varje dag sen när vi planerade dagarna). När vi var klara på museet åt vi glass i mysiga Gamla Stan och Jonas tog ett glas öl medan jag drack ett glas vin. Och kvällen avslutades med ett litet besök i baren utanför hotellet precis som vi gjort tre år tidigare. Första natten vaggades jag till sömn av stans buller och både jag och Saga sov faktiskt ganska gott. Jag hade ställt klockan på ringning vid åtta för att komma i bra tid till frukosten men somnade om till halv nio.
 
Morgon på tåget. 
 
Vi kollar in rummet.
 
 
Vi väntar på pizzan.
 
 På väg genom Gamla Stan mot Livrustkammaren. 
 
 Fäktning och lek på Livrustkammarens "barndel"
 
 Glass i Gamla Stan. 
 
Vid baren utanför hotellet. 
 
På väg hem till hotellet om kvällen. 
 
 
På fredagen hade vi bestämt att gå till Gröna Lund men först besökte vi Hallwyska museet. Även det tyckte barnen om, särskilt Sofie som ville flytta in där. Resten av dagen spenderades på Gröna Lund. Samt den långa men vackra promenadvägen dit och hem då vi gjorde små pauser. 
 
Mot Gröna Lund. 
 
 Barnen åkte lite med Saga innan de drog iväg för större attraktioner. 
 
Vi åt lunch och Saga somnade i min famn . Så här på den mysiga uteserveringen blev hon och jag Jonas och Sofie kvar länge medan de andra sprang vidare för mer åk.
 
Lång väg hem. Och Linnea parkerar sig på Strandvägen undrande om nån verkligen kan förstå hur mycket hon gått idag. Vi mutar med glassen vi ska köpa en bit längre fram.
 
 Så landar vi en snabbis i baren innan vi går över och checkar in i vårt nya rum .
 
 
 Utsikten från rummet.
 
På lördagen trodde jag att jag skulle koka ihjäl. Hettan var nästan olidlig längs Drottninggatan med en liten Saga i min famn som inte ville åka vagn men som inte orkade gå hela vägen. Vi gick ner till Kungsträdgården där Linnea och Saga badade fötterna sen fortsatte vi till en intilliggande park och åt glass och så gick vi vidare till Medeltidsmuseet även detta älskade Linnea. Detta var nog mitt favoritmusem och även Saga tyckte det var roligt här. Efter detta gick vi en sväng i gamla stan. Men ikväll gick vi tillbaka till hotellet tidigare för vi hade bestämt att äta middag i hotelĺresturangen så när vi duschat och sånt gick vi ner för att äta en god middag då var klockan ca 19. När alla var mätta och nöjda gick vi över en liten stund till baren utanför för att dricka en varsin mojito och för att liksom säga hejdå för den här gången. 
 
Lördag morgon innan frukost. 
 
Strax innan elva gick jag Lovisa Linnea och Saga ner till matsalen  för en liten "efterrättsfrukost")
 
 Fotbad i Kungsträdgården. 
 
Vi drar runt och svettas.
 
På Medeltidsmuseet. 
 
Till slut vågar vi beställa en varsin mojito efter en viss förvirring hur tusan drinkens namn uttalas. Vi googlade oss till uttalet;)
 
Och barnen höll på med andra märkliga saker.
 
Sista kvällen av vår resa.
 
På söndagen var det dags att städa ihop och checka ut. De timmar vi hade på oss innan tåget skulle gå hem ägnade vi åt shopping caffebar glasscafé och en hamburgare på MAX. När vi sedan gick till hotellet för att hämta våra väskor i bagaget föll resans första regndroppar. Precis utanför stationen öppnade himlen sig och ett störtregn föll och ett par åskknallar hördes. Det kändes nästan lite symboliskt. På stationen varnade de för ficktjuvar och en minut innan ankomst bajsade Saga i blöjan. Jag hann bli rädd att inte komma på rätt tåg eller att helt enkelt missa tåget när vi försökte rusa mot rätt vagn. Men vi kom med. Med våra åtta väskor, fem barn en vagn. På hemvägen fick alla sitta på rätt håll. Tvärt emot ditresan då alla fick sitta fel. Så det kunde blir hur lyxigt som helst att sitta där med en sovande Saga I famnen, men luftkonditioneringen måste ha varit sönder så vi höll alla på att dö värmedöden innan vi var framme i Alvesta.
 
Söndag på stan.
 
 På tåget hem.
 
 
*resans asgarv. Händelser som fick oss att skratta så vi nästan dog.
 
Killen i baren som hela tiden stod och rev sig i röven under både byxor och kalsonger medan han stod och pratade med sällskapet han ingick i. Och Hampus bara hann uttala orden tänk om han luktar på händerna  sen och  och vi sekunden efter ser hur han för händerna diskret till näsan.
 
När jag trodde att en människa var en vaxdocka på meleltidsmuset och närmar mig henne pekande och säger att den har vi inte sett och upptäcker mitt misstag strax innan jag petar på henne.
 
När Saga härmade en man som nös framför henne i hissen.
 
Min brakskit i gallerian. 
 
All fotsvett på hotellrummet varje kväll när vi kom hem.
 
Och resans sorgligaste var att jag tappade Sagas filt på Gröna Lund. En filt jag köpte till Lovisa strax innan hon föddes. Som sedan Linnea ärvde och nu Saga. En filt full av minnen.Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0